26 mei 2016

Vakantieopvang met een beurtrol

Tijdens schoolvakanties kinderopvang vinden is vaak een lastige klus. In Gent nemen drie oudergroepen deze zomer het heft in eigen handen. Ze passen met een beurtrol zelf op hun kinderen. De stad ondersteunt hen financieel en administratief.

"We willen met het project vooral mensen bij elkaar brengen om samen zelf kinderopvang te organiseren op een kleine schaal. We ondersteunen het initiatief met een subsidie van 6000 euro, door borg te staan voor de verzekering en door mee op zoek te gaan naar geschikte locaties." - Elke Decruynaere, schepen van Jeugd 

Het idee is even eenvoudig als geniaal. In een groep van vijf gezinnen staan de ouders telkens één dag per week in voor de opvang. Wie één dag oppast, krijgt dus vier dagen opvang in ruil.

De ouders zijn alvast enthousiast. "Het is een aangename ervaring voor de kinderen én voor de ouders die elkaar beter leren kennen", vertelt één van de ouders in Het Laatste Nieuws. "Zo'n kinderopvang zorgt mee voor een dorpsgevoel in de stad."

Tijdens de zomervakantie kunnen de ouders verder experimenteren met de kinderopvang met beurtrol. Het voormalige pastorijgebouw in de Dampoortwijk, DOK en de Mozaïekschool bis in het Rabot zullen hun vaste uitvalsbasissen zijn.