26 mei 2014

Gentse Groenen opgetogen met hun verkiezingsuitslag - Extra zetel voor Evita Willaert

De Gentse Groenen zijn zeer tevreden met hun verkiezingsuitslag. Zowel op het federale als op het Vlaamse niveau gaat Groen er goed op vooruit. In het Vlaams Parlement krijgt Groen er 3 zetels bij, in de Kamer sleept de partij één extra zetel in de wacht. Die gaat naar de Gentse kandidate Evita Willaert. Bij de Europese verkiezingen wordt Groen in Gent de tweede grootste partij met liefst 20%. Groen ziet in deze verkiezingsuitslag een bevestiging van haar goede aanpak en visie in de Arteveldestad. 'Groen is in Gent echt wel een belangrijke factor in het politieke landschap', klinkt het. De Kamer: extra Gentse zetel voor Evita WillaertBijna overal in Vlaanderen gaat Groen er op vooruit. Maar in Gent waren deze verkiezingen opvallend succesvol voor Groen. Voor de Kamer behaalt Groen 16,2% of een stijging van 1,9%. Hierdoor krijgt Groen er 1 extra zetel bij in het federaal parlement. Die gaat naar de Gentse kandidate Evita Willaert (32), momenteel ondervoorzitter bij het Gentse OCMW. Willaert mag samen met lijsttrekker Stefaan Van Hecke uit Merelbeke de Oost-Vlaamse belangen gaan verdedigen in de Kamer. Groen heeft in de Kamer nu in totaal 6 zetels.

Vlaanderen: 3 zetels erbij

Voor het Vlaams Parlement behaalt Groen in het kanton Gent 16,2% of een stijging met 3,1%. Toch levert dit vanuit Gent geen derde zetel op voor Sara Matthieu. Elisabeth Meuleman uit Oudenaarde en Bjorn Rzoska uit Lokeren blijven de Oost-Vlaamse Groenen in het Vlaams Parlement. Groen krijgt er in het Vlaams Parlement 3 zetels bij, waardoor het aantal stijgt tot 10 zetels.

Europa: 2de grootste partij in Gent

Ook bij de Europese verkiezingen doet Groen het heel goed. In Gent behaalt Groen liefst 20% van de stemmen op de Europese lijst. Groen wordt hiermee de tweede grootste partij na Open VLD. De Gentse kandidaat Dirk Holemans behaalde 11957 voorkeursstemmen.

Nog niet alle voorkeursstemmen geteld

Op het Vlaamse niveau zijn de voorkeursstemmen geteld. Dit zijn de belangrijkste resultaten van de Gentse kandidaten. Sara Matthieu behaalt 6439 voorkeursstemmen, Marijke Pinoy 5059, Zeneb Bensafia 3967, Steven Vromman 3552 en Bram Vandekerckhove 2690.
Op de voorkeursstemmen op het federale niveau is het voorlopig nog wachten.

Uitslag is bevestiging van goede aanpak en visie

Groen Gent is tevreden met deze verkiezingsuitslag en ziet er een waardering in van haar aanpak en visie. 'Blijkbaar waarderen de Gentenaars onze manier van besturen in deze stad', klinkt het. 'Wij voerden ook een constructieve en positieve campagne met een jonge en dynamische ploeg. Deze uitslag is een duidelijk signaal van de Gentenaars dat wij een belangrijke factor geworden zijn in het Gentse politieke landschap.' De partij wil dan ook alle kandidaten, militanten en iedereen die zich inzette voor deze verkiezingen, uitdrukkelijk en hartelijk bedanken.

Met vriendelijke groeten,

Louis Depoorter
voorzitter Groen Gent

Info en contact:
? Evita Willaert: 0473/957852
? Filip Watteeuw: 0479/275786
? Dirk Holemans: 0476/79 99 70