04 sep 2013

Vlaamse primeur voor SKI Ottogracht

Het Laatste Nieuws - 4 september 2013 Het secundair Kunstinstituut (SKI) aan de Ottogracht wil zich verder inspannen om nog betere acteurs op te leiden. Daarvoor roept de secundaire school nu een zevende jaar woordkunst in het leven. In het zogenaamde 'Se-n-Se Podium' (secundair na secundair) worden de ruwe diamanten gepolijst tot ze klaar zijn voor een hogere kunstopleiding. De bekende kunstschool is daarmee de eerste in Vlaanderen die dergelijke opleiding mag inrichten. De eerste zevendejaars beginnen volgende week aan de nieuwe module. 

Met een aanvullend jaar secundair onderwijs wil het SKI zich verder inzetten om rijpe kunstenaars in spe de wereld in te sturen. Eerder introduceerde de kunstschool al een zevende jaar beeldende kunst. Nu gebeurt dat ook voor de opleiding woordkunst. Dat is een primeur in Vlaanderen en blijkbaar ook broodnodig. Vele van deze jonge artistiekelingen willen na de middelbare school verder werken naar een carrière. Dat mondt meestal uit in ingangsexamens bij bijvoorbeeld het conservatorium. "Maar daar zijn ze op 18-jarige leeftijd niet altijd klaar voor", zeggen Janni Van Goor en Tanja Oostvogels, coördinatoren van Se-n-Se. "Vaak horen ze daar dat er potentieel is, maar ze zich nog meer moeten verdiepen in theater. Dan kan je allerhande cursussen volgen, maar dat is niet eenvoudig. Met dit zevende jaar willen we die leerlingen wapenen voor een kunstopleiding in het hoger onderwijs." Dat gebeurt in een vast lespakket van 19 uur per week, aangevuld met intensieve trainings-, project- en productiemodules. Zo moeten ze hun opleiding completer kunnen afronden.

 

De Gentse onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) is alvast een fan van het nieuwe initiatief. "Kunst houdt de maatschappij een spiegel voor en het kunstonderwijs speelt een belangrijke rol in die vorming. Het SKI toont hier dat het durft te innoveren, dat is belangrijk", zegt Decruynaere.

 

Ook in het hoger kunstonderwijs klinken positieve geluiden over dit zevende jaar. Zo ook bij Jan Steen, docent drama aan het Gentse Conservatorium. Aan het Conservatorium strijden jaarlijks zo'n 250 jongeren voor 10 tot 12 beschikbare plaatsjes in het eerste jaar van de opleiding Drama. "Op de ingangsproef zijn artistieke kwaliteiten belangrijk, maar ook maturiteit, kennis van het theaterlandschap en inzicht in het handelen", zegt Steen. "Niet-geslaagden scoren daar vaak niet goed op. Een zevende jaar biedt 'twijfelgevallen' zeker grotere slaagkansen." Het ziet er dus rooskleurig uit voor de jongeren van het SKI. Dat toonde een kleurrijke bende zesdejaars al met een gesmaakt optreden op de voorstelling van het zevende jaar. Na dit schooljaar breien ook zij misschien een vervolg aan hun schoolse carrière. Volgende week donderdag begint de nagelnieuwe module aan de Ottogracht. Daar is plaats voor 15 jongeren, 7 plekjes werden al ingevuld.

 

Info op 09/269.43.53 of kunstinstituut.be .

 

© 2013 De Persgroep Publishing - Het Laatste Nieuws - Benjamin Van Synghel