09 mrt 2017

Voor het eerst genoeg plaatsen op school

Op 1 september 2017 trekken meer dan 3.000 Gentse kinderen voor het eerst naar school. Eindelijk beschikken we over voldoende plaatsen. Want er werd uitgebreid.

Het Gentse basisonderwijs kan in september 2017 precies 31.583 kinderen opvangen. Dat zijn er 492 meer dan vorig schooljaar. Voor het eerst sinds lang zijn er in Gent meer plaatsen beschikbaar dan er schoolgangers zijn.

 

“Bijna 500 plaatsen extra: dat betekent twee grote nieuwe scholen. Gent investeerde in schoolgebouwen en met resultaat. En we blijven investeren, want op het niveau van de school of de wijk kunnen er nog tekorten zijn. Bovendien blijft het aantal geboortes stijgen”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere. “Ook in het secundair onderwijs werken we aan een uitbreiding van de beschikbare plaatsen. We dringen bij de regering aan op een beter inschrijvingssysteem.”

 

Geen kampeertoestanden

Het aanmeldingssysteem in het basisonderwijs stemt vraag en aanbod op elkaar af. Vrije plaatsen wijzen we objectief en transparant toe. In Gent schuiven ouders niet aan in eindeloze wachtrijen.

Ouders moeten bij aanmelding wel meer dan één school aanduiden. Zo vinden ze sneller een plaats. Vorig jaar kon bijna 70 procent van de instappertjes terecht in de school van eerste keuze. En als we rekening houden met de voorrang voor broertjes en zusjes was dat zelfs 83 procent. Dankzij de bijkomende plaatsen in de scholen kunnen straks nog meer kinderen terecht in de
school van hun voorkeur.