04 nov 2014

Vreemde eend? Gewoon een kind in de klas!

Elke Decruynaere - studiedag De Centrale - 4 november 2014

Op dinsdag 4 november opende schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd de studiedag "Vreemde eend? Gewoon een kind in de klas!". De dag stond in het teken van anderstalige nieuwkomers in het buitengewoon onderwijs.

 

"Kinderen die in het buitengewoon onderwijs terechtkomen, hebben vaak al een hele weg afgelegd. Anderstalige nieuwkomers komen letterlijk van ver. Sowieso is buitengewoon onderwijs maatwerk. Een verstandelijke, auditieve beperking of autismespectrum-stoornissen vergen een goede aanpak. Gecombineerd met een taalprobleem stelt dat onze scholen voor een grote uitdaging. Hun ervaring en expertise delen en versterken, daar was het deze studiedag om te doen."

Elke Decruynaere, schepen van Jeugd Gent

Dit is een mooi initiatief vanuit de welzijnspartners van het Lokaal Overleg Platform (LOP) Gent. Naast het bedanken van de organisatoren sprak schepen Elke Decruynaere ook haar vertrouwen uit in de scholen, clb's (centrum voor leerlingenbegeleiding) en alle partners. Door hun dagdagelijkse inzet maken zij en leerkrachten echt het verschil voor individuele leerlingen. In Gent spreekt 37% van de leerlingen thuis een andere taal dan het Nederlands. Dit daagt alle scholen ? en ook het buitengewoon onderwijs- uit om verder werk te maken van een uitgesproken taalbeleid.