21 nov 2019

Vzw Uilenspel wint vijfde editie van 'Jong en oud in Gent'

Vzw Uilenspel, die kansarme kinderen naschools begeleidt, kaapt de eerste prijs weg van de vijfde editie van de wedstrijd 'Jong en oud in Gent.' Op plaats twee volgt 'Jong geleerd is oud gedaan', dat ouderen en jongeren in Zwijnaarde met graffiti aan de slag laat gaan. De derde laureaat is het project 'Kom uit je flat en zet je wat!', dat in de Rabotwijk ontmoetingsmomenten organiseert.

De jaarlijkse wedstrijd ‘Jong en Oud in Gent’ is een initiatief van de Stad Gent en beloont (buurt)initiatieven die jong en oud samenbrengen. Kandidaten konden vanaf 29 april tot 1 september een project indienen. Voor deze vijfde editie werden 16 projecten ingediend, het hoogste aantal ooit. Daaruit koos de jury, laatstejaars van het stedelijk atheneum Wispelberg en vertegenwoordigers van de Seniorenraad, drie winnaars.

Verschillende generaties met elkaar in contact brengen, van elkaars sterktes gebruik maken en zo krachten bundelen…dat is de kern van intergenerationeel werken.

Vzw Uilenspel

De eerste prijs, goed voor 750 euro, gaat naar vzw Uilenspel. De vzw geeft naschoolse ondersteuning aan kwetsbare kinderen uit de lagere school. Zo gaan vrijwilligers één uur per week bij kinderen thuis langs om te helpen met huiswerk. De begeleiders, onder wie veel ouderen, gaan ook met de ouders naar het oudercontact of met het kind naar de bibliotheek, de spelotheek of buurtevenementen. Daardoor ontstaat een echte vertrouwensband en krijgt het kind alle kansen om open te bloeien. Onderzoek wijst uit dat zo’n “coach” een andere wereld opent voor de kinderen en hun onderwijskansen doet stijgen. Vzw Uilenspel is nu actief in 8 wijken: Sint-Amandsberg, Dampoort, Sluizeken-Tolhuis-Ham, Macharius-Heirnis, Brugse Poort, Muide-Meulestede, Ledeberg en de Bloemekenswijk. Met het prijzengeld wil de vzw haar werking uitbreiden naar andere wijken.

Jong geleerd is oud gedaan

Het project 'Jong geleerd is oud gedaan' sleept de tweede prijs in de wacht. Het is een samenwerking tussen woonzorgcentrum Zonnebloem, assistentiewoningen De Zonnetuin, lokaal dienstencentrum De Mantel, basisschool Sint-Vincentius, en peutertuin / freinetschool De Boekenmolen. Je vindt ze alle zes in de Hutsepotstraat in Zwijnaarde. Onder het motto 'Grijs is wijs, graffiti brengt het bewijs!' zetten ze street art in als brug tussen generaties. Om die verbondenheid tussen jong en oud te illustreren, denken ze aan een graffitikunstwerk op een grote muur aan het buurtplein op de campus Zonnebloem. Met het prijzengeld van 500 euro willen de initiatiefnemers graag een graffitiworkshop voor ouderen en kinderen organiseren.

Kom uit je flat en zet je wat!

De derde prijs gaat naar 'Kom uit je flat en zet je wat!', een initiatief in de Rabotwijk waarbij Buurtwerk Rabot, vzw Jong El Paso, Kinderdagverblijf Tierlantuin en lokaal dienstencentrum De Thuishaven sinds mei 2018 twee keer per maand op vaste momenten op straathoeken in de buurt van het Witte Kaproenenplein en de Wondelgemstraat ontmoetingsmomenten organiseren voor jongere en oudere buurtbewoners. Bij een gratis kom verse soep, een ijsje, een koffie, gezonde dranken en versnaperingen en met gezellige zitmeubeltjes voor de ouderen leren de buurtbewoners elkaar beter kennen. Met de geldprijs van 250 euro willen de initiatiefnemers workshops organiseren die helpen om het sociaal isolement van kwetsbare buurtbewoners te doorbreken.