28 sep 2015

Wie volgt Termont op?

De SP.A beslist over enkele weken wie ze als lijsttrekker naar voren schuift voor de verkiezingen van 2018. Dat is geen gemakkelijke oefening: hij of zij moet de populaire burgemeester Termont doen vergeten. Siegfried Bracke (N-VA) suggereerde in een weekendinterview in De Gentenaar dat burgemeester Daniël Termont niet zal stoppen, maar voortdoen. 'Ik heb altijd gezegd dat ik eind 2018 stop met politiek', zegt Termont in een reactie. 'Mijnheer Bracke moet ophouden met over mij roddels te verspreiden. Hij heeft voor de verkiezingen ook het gerucht verspreid dat ik halfweg de bestuursperiode zou stoppen en dat Freya Van den Bossche zou overnemen.'De bestuursperiode is halfweg en alle partijen beginnen uit te kijken naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen. De SP.A is de grootste partij in het kartel met Groen en zal logischerwijs het lijsttrekkerschap eisen.

'Het is de bedoeling over enkele weken te beslissen over de lijsttrekker', zegt Karin Temmerman, kamerlid en voorzitter van de SP.A Gent.

Termont haalde in 2012 met 44.561 voorkeurstemmen een historische score, die niet snel zal worden verbeterd. Hij zal de lijst duwen.

'Daniël Termont opvolgen zal niet gemakkelijk zijn. Maar dat werd ook gezegd na het afscheid van Gilbert Temmerman en van Frank Beke. We zullen een beslissing nemen en daarna de rangen sluiten', zegt Temmerman.
De SP.A en Groen haalden in 2012 met het kartel een volstrekte meerderheid van 26 zetels. Groen neemt 9 zitjes in, de SP.A 17.

Door de wol geverfd

De vraag is of dat zonder een lijsttrekker als Termont nog haalbaar is. De SP.A Gent besliste eind 2014 al dat het weer in kartel met Groen naar de kiezer wil stappen. 'We zijn tevreden over de samenwerking. Maar we wachten niet op Groen om onze lijsttrekker aan te wijzen,' zegt Temmerman.

Voor dat lijsttrekkerschap duiken altijd dezelfde drie namen op: karin Temmerman zelf, Freya Van den Bossche en Tom Balthazar.
Alle drie zijn het door de wol geverfde politici. Karin Temmerman was tien jaar schepen en is fractieleider in de Kamer. Freya Van den Bossche was schepen en werd daarna federaal en Vlaams minister. Zij is Vlaams parlementslid. Zowel Temmerman als Van den Bossche zijn gemeenteraadslid. Tom Balthazar is sinds 2007 schepen in Gent en torst de zware departementen Stadsontwikkeling en Wonen.

Groen heeft nog niet beslist over de voortzetting van een kartel, al zeggen zowel Gents voorzitter Wouter Vanhove als de kopvrouw Elke Decruynaere dat ze tevreden zijn over de samenwerking. 'We krijgen geen negatieve signalen uit onze afdelingen. We zullen tijdens ons congres op 14 november eerst het beleid evalueren. Hoe zit het met mobiliteit, jeugd, klimaat, wonen, onderwijs in Gent? Dat is onze manier van werken. Het zijn onze leden die beslissen over het kartel.' (kvk)