15 apr 2014

Winkels in centrum van Gent niet elke zondag open

Het Nieuwsblad - 15 april 2014 Ik wil niemand tot rust veroordelenIn Gent mogen de winkels niet elke zondag open zijn en... dat blijft ook zo. Dat besliste het stadsbestuur door bij de overheid geen aanvraag in te dienen tot erkenning als 'toeristisch centrum'. Schepen van Middenstand Christophe Peeters betreurt dat. sander luyten

 

 

 

Ik zal moeten blijven shoppen in Knokke. Daar zijn de winkels wel elke zondag open.' Schepen van Middenstand Christophe Peeters (Open VLD) wil graag op zondag broeken en hemden kopen in de Gentse binnenstad, maar de rest van het schepencollege maakt het hem niet gemakkelijk.

Terwijl Peeters onlangs uitpakte met de idee om bij de overheid een aanvraag in te dienen om Gent te erkennen alstoeristisch centrum, besliste het schepencollege nu om helemaal geen aanvraag in te dienen. Winkels in een stad met zo'n erkenning mogen het hele jaar elke zondag open zijn.

Geen meerderheid

Peeters vond binnen het schepencollege geen meerderheid voor zijn idee en dus blijven enkel de nu al 15 bestaandekoopzondagen behouden. 'Dat is het wettelijke maximum en dat aantal kan alleen worden uitgebreid met een erkenning als toeristisch centrum', zegt de schepen van Middenstand.

Het schepencollege blijft voorstander van een verplichte zondagsrust. Dat bevestigde Elke Decruynaere van Groen eerder al in onze krant. 'Zeven dagen op zeven werken spreekt ons niet aan. Begin er maar aan als alleenstaande moeder met twee kinderen. Bovendien is de economische meerwaarde voor kleine zelfstandigen miniem en wordt de werkdruk alleen maar groter. Mensen kopen niet meer, ze spreiden hun aankopen. Vanuit Groen willen we rustpunten in onze stad.'

Ook Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, vraagt zich af of er bij haar leden wel een draagvlak is voor het idee.

Niet moeien

Voor Peeters hoeft de Gentse binnenstad ook niet elke zondag één groot shoppingparadijs te zijn, maar hij wil wel dat de ondernemer kan ondernemen wanneer hij of zij dat wil. Peeters: 'De overheid moet zich niet moeien. Ik bescherm mensen niet graag tegen zichzelf en ik wil al zeker niemand tot rust veroordelen. Het is toch te gek dat winkeliers die hun winkel willen open houden, dat niet mogen en als ze dat wel doen, zelfs veroordeeld worden. De reactie van Unizo versta ik evenmin. De komende weken zit ik zeker met hen aan tafel.

De schepen van Middenstand staat dus voorlopig alleen met zijn voorstel. Hij hoopt dat de geesten na de verkiezingen van 25 mei wat gerijpt zijn. 'Dit is een discussie die eigenlijk op federaal of Vlaams niveau thuishoort. Hopelijk komt er na de verkiezingen een meerderheid die de middenstand wat beter gezind is en komaf maakt met een verouderde wetgeving', aldus Peeters.

© 2014 Corelio - Sander Luyten