18 okt 2019

Youth for Change and Action

YOUCA Action Day: Leerlingen draaien een dag mee en staan hun loon af voor het goeie doel.

Maak kennis met Jentl en Luka, 2 Gentse jongeren die vandaag mijn kabinet kwamen versterken.

17 oktober is niet alleen de #dagtegenarmoede, maar ook Youca-action Day.

1 op de 3 scholen in Vlaanderen en Brussel doet mee aan de YOUCA Action Day. Op die dag gaan leerlingen niet naar school, maar draaien ze mee op de werkvloer.

Ongeveer 7.500 werkgevers boden één of meer jobs aan. Werkgevers zijn bedrijven, organisaties, overheden of particulieren, van de bakker om de hoek tot internationale bedrijven.

Het is al de veertiende keer dat leerlingen massaal aan het werk gaan tijdens de schooluren. Ieder jaar opnieuw steunen zij jongerenprojecten wereldwijd. 15.000 Vlaamse en Brusselse leerlingen namen vandaag deel aan de actie. De 55 euro die ze daarmee verdienden, stonden ze af voor een jongerenproject in Guinee en 2 projecten in eigen land.

Jentl en Luka hadden vandaag een goed gevuld programma. Deze ochtend ondersteunden ze een sessie “Thuis in het Stadhuis”, een inspraakproject waarbij leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar een bezoek brengen aan het stadhuis en meer leren over de werking van onze stad. Daarna hielpen ze me -in het kader van de Dag tegen Armoede- met de voorbereiding van een debat over armoede in het onderwijs. Ze vergezelden me naar dat debat en naar een schoolactie waar ik de bel luidde tegen armoede. We gingen in gesprek over armoede en wat het onderwijs daaraan kan doen. Ze legden ook tal van activiteiten rond de Dag van Verzet tegen Armoede vast op foto en film. Ik wil hen bedanken en feliciteren voor hun enthousiaste inzet voor een goed doel!

Hieronder kan u het verslag lezen dat zij maakten over hun dag.

De dag tegen armoede

Het is vijf voor twaalf, het wordt tijd dat we aan de schoolbel trekken

17 oktober is de Dag van Verzet tegen Armoede. In Gent werden er dan ook verschillende activiteiten georganiseerd.

Deze editie van de Dag tegen Armoede focuste op armoede binnen het onderwijs. Er werd een actie gehouden waarbij 60 Gentse scholen om vijf voor twaalf aan de bel trokken. Schepen Decruynaere ging voor dit evenement naar school Sint-Bavo, met de boodschap “Ik trek aan de bel tegen armoede”. De schepen betuigde haar dank aan de verschillende Gentse scholen die al inzetten op armoedebestrijding.

Vanaf 13u gingen Elke Decruynaere (schepen van Onderwijs) en Rudy Coddens (schepen van Armoedebestrijding) in debat met mensen uit het onderwijs in theaterzaal Arca. Hier werd gepraat over het belang van Brugfiguren. Ook in het secundair onderwijs is er nood aan deze functies. Elke Decruynaere zei dat ze wil inzetten op Brugfiguren in alle Gentse basisscholen, alsook de B-stroom in het secundair onderwijs.

Ook het thema van schoolverlaters zonder diploma kwam ter sprake. Hun aantal stijgt jaarlijks. We moeten hen een opstapje bieden en een tweede kans geven, inzetten op hun talenten en die tot uiting laten komen. Het Gentse onderwijs wil ook inzetten op onderwijs voor iedereen. De boodschap “kinderen eerst” is hierbij essentieel. 

Vanaf 14u tot 16u werd onder de stadshal de boodschap tegen armoede verspreid, via verhalen van deskundigen, tattoos, de infomarkt en de radio van de Artevelde hogeschool, vandaag helemaal in het teken van armoede. Om 18u vertrok een optocht naar het Sint-Pieters plein, waar getuigd zal worden door mensen in armoede. Er zal ook een nagedachtenis zijn voor de slachtoffers van armoede. Jentl en Luka

”Een goede school herken je niet aan haar studierichtingen, noch aan haar kleur of diversiteit, maar aan het geloof van de leerkrachten in de leerlingen. We kijken naar de winst die een leerling maakt. Een goede school is gebaseerd op hoe ze alle leerlingen maximale stappen vooruit laat zetten."

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs Gent

Schepen Rudy Coddens: ”Als kinderen zonder brooddoos of op sloffen naar school gaan of er onbetaalde facturen zijn, moet men deze signalen opvangen. Men moet tonen dat er hulp kan worden geboden en dat deze mensen ook een stem verdienen.”

Klik op onderstaande links voor meer informatie

Dag van Verzet tegen Armoede

Youth for Change and Action

Thuis in het Stadhuis