De stad Leuven pompt, net als onder meer Gent en Antwerpen, jaarlijks enorme bedragen in de kinderopvang om op zijn minst een deel van de administratie- en personeelskosten van de scholen te kunnen overnemen. De vraag naar kinderopvang blijft intussen overal in Vlaanderen stelselmatig stijgen, onder meer omdat veel grootouders door de vergrijzing langer aan het werk blijven.
De scholen vangen de grootste vraag op, maar hebben daar vaak de middelen niet voor. 'Dat zorgt ervoor dat één begeleider, vaak pedagogisch niet goed geschoold, zich over grote groepen kinderen moet ontfermen. Zeker voor kleuters is het nochtans belangrijk dat ze niet zomaar door een klusjesman begeleid worden', zegt Jan Peeters, algemeen directeur van vzw VBJK, een expertisecentrum in opvoeding en kinderopvang.
Ook bij de buitenschoolse opvang, goed voor 17 procent van de kinderopvang, zijn de aanvragen intussen niet meer bij te houden (zie cijfers), met als gevolg dat ouders hun kinderen soms maanden op voorhand op een wachtlijst moeten zetten. Vooral tijdens vakantiedagen zorgt dat voor problemen. 'Het systeem staat onder druk', zegt Elke Decruyenaere (Groen), de Gentse schepen van Opvoeding. 'In Gent moesten we vorig jaar voor het eerst een voorrangssysteem invoeren, zodat we de kleuters als eerste een plaats konden geven.'
De Vlaamse regering organiseert op 24 april een statengeneraal om na de verkiezingen een vernieuwingsoperatie op gang te kunnen trekken. De steden eisen in de eerste plaats meer middelen om het probleem grondig aan te pakken. Volgens Jan Peeters moet de regering na de verkiezingen duidelijkheid scheppen in de wirwar van scholen en organisaties die kinderopvang organiseren.
Balletscholen en voetbalclubs
Maar de allergrootste uitdaging ligt in de samenwerking met de vrijetijdssector. 'Er zijn genoeg alternatieven voor de klassieke kinderopvang', aldus Peeters. 'Tijdens de week zijn er balletscholen, toneelverenigingen of voetbalclubs. In de zomer zijn er sportkampen en taalreizen. Dat wordt nu nog niet gezien als kinderopvang, maar een betere samenwerking kan in de toekomst het verschil maken.'
© 2014 Corelio - Simon Andries