22 okt 2014

Zeven gemeenten zijn officieel 'kindvriendelijk'

De Standaard - 22 Okt. 2014 - Veerle Beel Gent, Hasselt, Mechelen, Meeuwen-Gruitrode, Sint-Niklaas, Turnhout en Wetteren mogen voortaan prat gaan op het label 'kindvriendelijke gemeente'. Nu nog de anderen.Wereldwijd leeft de helft van alle kinderen en jongeren nu in steden. Verwacht wordt dat dit nog meer zal toenemen. De vraag is of er voor hen tussen al dat asfalt en beton voldoende plaats is. Of ze zich er veilig kunnen voortbewegen en of er nog leuke speelplekken in de openbare ruimte zijn. En, niet onbelangrijk, of de dienstverlening zich ook tot hen richt.

Zeven steden en gemeenten in Vlaanderen hebben er onder begeleiding van de Vereniging van Vlaamse Jeugddiensten werk van gemaakt en mogen zich voortaan 'kindvriendelijke gemeente' noemen. Dat is voor het eerst in Vlaanderen.

Jeugdbril

Twee jaar lang hebben de zeven hun beleid door een jeugdbril bekeken. Ze hebben kinderen en jongeren uitgebreid bevraagd en houden nu rekening met hun jonge inwoners in al hun beleidsbeslissingen. Niet alleen als het over jeugdwerk of kinderopvang gaat.

Zo is het geen toeval, zegt de Gentse schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen), dat het nieuwe mobiliteitsplan van de stad Gent de auto zoveel mogelijk buiten de stad wil houden.

'Wij profileren ons al langer als kindvriendelijke stad. Uit een rondvraag bij de kinderen en jongeren bleek dat mobiliteit met stip hun eerste bekommernis is', zegt Decruynaere. 'Ze willen zich veilig in de stad kunnen voortbewegen. Als kindvriendelijke stad konden we dus niet anders dan voor de trage weggebruiker kiezen.'

Om de steden aantrekkelijk te houden voor jonge gezinnen, moeten die investeren in meer kinderopvang, meer scholen en meer betaalbare woningen. Decruynaere geeft toe dat er een probleem van capaciteit is in de stad. 'Er moet bijgebouwd worden. Dat kan niet anders, maar het is tegelijk een grote uitdaging: we moeten ervoor zorgen dat we het laatste groen en de laatste speelruimte niet kapotmaken. En we moeten ook capaciteit in ons hoofd vrijmaken voor kinderen en jongeren, zodat we hen niet ambetant vinden als ze buiten spelen.'

Gent behaalde het label van kindvriendelijke stad op eigen houtje. De andere zes deden dat onder begeleiding van de Vlaamse Vereniging van Jeugddiensten, die de toolkit nu vrijgeeft op haar website, zodat andere gemeenten er ook mee aan de slag kunnen.

Het netwerk van kindvriendelijke gemeenten bestaat al sinds 1996 elders in Europa, maar het is pas nu dat de labels ook bij ons worden uitgereikt. Dat gebeurde in het stadhuis van Antwerpen. De Vlaamse minister van Jeugd, Sven Gatz (Open VLD), reikte de oorkondes uit. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat een goed beleid voor kinderen tegelijk een goed beleid is voor iedereen. 'De kinderen rekenen op ons, dat wij voor hen een betere wereld maken', meent Gatz.

Ga naar de website: http://www.kindvriendelijkestedenengemeenten.be/home