23 aug 2013

Zeven miljoen voor extra plaatsen in Gentse scholen

Het Nieuwsblad - 23 augustus 2013 Om de komende jaren extra scholen en klassen bij te bouwen, hadden de onderwijsnetten 32 miljoen euro gevraagd aan minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A). Maar in zijn voorlopige begroting geeft hij Gent slechts 7 miljoen.Het water staat de Gentse kleuterscholen al een paar jaar aan de lippen, en doordat de babyboomkindjes ouder worden, worden binnenkort ook de lagere scholen te krap. Om dat probleem op te vangen, stelden het Gentse stadsonderwijs, het gemeenschapsonderwijs en het vrije net een lijst op met de projecten die ze willen uitvoeren om de capaciteit in de scholen te vergroten. Die projecten zouden de komende jaren voor 1.600 extra plaatsen zorgen. Om ermee te starten, hebben de netten 32 miljoen nodig. Dat bedrag werd gevraagd aan de minister van Onderwijs, maar hij liet in een brief weten dat de Vlaamse overheid in haar voorlopige begroting voor 2014 slechts 7 miljoen uittrekt voor de Gentse capaciteitsuitbreiding.

'Dat betekent dat er tussen de netten nog moeilijke gesprekken volgen', zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). 'We zullen moeten kiezen aan welke projecten we voorrang geven.'

 

Grote projecten

Voor niet alle projecten zal er dus budget zijn, al zitten er enkele grote kleppers bij. Zo plant de stad een nieuwe school in de Fabiolalaan (goed voor 75 plaatsen in het kleuter en 150 in het lager), een nieuwe school in het project Oude Dokken (75 kleuters, 145 lager), en in de Sint-Bernadettewijk wordt vanaf volgend jaar de oude school aangepakt (240 plaatsen). Voor de renovatie is er al budget, maar er komt ook een deel nieuwbouw en daarvoor zijn nog centen nodig.

Een van de meest in het oogspringende projecten van het katholieke net is de uitbreiding van basisschool Sint-Jan met twee klassen. Het gemeenschapsonderwijs plant de uitbreiding van de school Hazenakker in Gentbrugge met 60 plaatsen in het kleuter en 132 in het lager. Gentbrugge is een van de gemeentes met het grootste gebrek aan plaatsen. Bovendien verschijnt binnenkort een nieuwe wijk waar nu het Ottenstadion staat.

Sommige projecten, zoals dat in de Oude Dokken of de Fabiolalaan, staan maar binnen een paar jaar gepland, maar toch wil de stad daar in 2014 al budget voor. 'Het probleem is dat we nooit weten of er volgend jaar extra geld komt voor de capaciteitsuitbreiding en hoeveel', zegt Decruynaere. 'Ideaal zou zijn, mocht de Vlaamse overheid een meerjarenplanning opstellen, zodat we weten waar we aan toe zijn.'

Het bedrag dat Gent krijgt, kan nog worden aangepast, want de effectieve Vlaamse begroting wordt eind september opgemaakt. In maart volgt de begrotingscontrole. Vorig jaar kreeg Gent toen nog een extra miljoen bovenop de zes miljoen voor de capaciteitsuitbreiding in 2013.