26 feb 2016

Zeven op tien Gentse kleuters krijgt school van eerste keuze

Het Nieuwsblad - 26 februari 2016 - Bert Staes De ouders van 1.500 Gentse kleuters hebben vrijdagmiddag een basisschool toegewezen gekregen. 68 procent van de kinderen kan terecht in de school die hun ouders op de eerste plaats hadden gezet. Maar voor zestig kinderen in de Brugse Poort en Wondelgem is er nog geen plaats. Nog eens 300 kinderen moeten nog ingeschreven worden.Ouders van kinderen die in september voor het eerst naar de basisschool moeten gaan in Gent, kregen de voorbije maand de tijd om zich aan te melden via het online registratieplatform van de Stad Gent. Daar werd hen gevraagd om minstens drie scholen op te geven waar ze hun spruit het liefst zouden inschrijven.

Het registratieplatform verdeelt de nieuwe eerste-leerjaarkes via een reeks criteria, zoals afstand van hun woonplaats of de kansarmoede in de thuissituatie. Vrijdag werd de verdeling verspreid via mail naar de ouders. 68 procent kan hun kleuter inschrijven in de school van hun eerste voorkeur, 17 procent komt uit bij de tweede school van voorkeur, 6 procent bij de derde. Ouders moeten met hun mail tussen dinsdag 1 en maandag 21 maart naar de school gaan om hun kind in te schrijven.

Eerste keuze

Vorig jaar kreeg nog 73 procent van de Gentse instappers de basisschool van hun eerste keuze. "Omdat er 132 instappertjes meer zijn dit jaar", zegt onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen). "Maar tellen we bij die 68 procent nog de 1.331 instappertjes bij die via de voorrangsregeling voor broers en zussen of kinderen van personeelsleden al ingeschreven zijn, dan krijgt 83 procent van de Gentse kinderen de school van zijn eerste keuze."

Voor 66 kinderen, vooral uit de Brugse Poort en Wondelgem, is er nog geen plaats gevonden. En nog eens ongeveer 300 kinderen heeft zich niet aangemeld en moet nog op zoek naar een plaats. "Van de 66 kinderen die geen ticket kregen, hadden 38 ouders slechts 1 of 2 scholen opgegeven ondanks de uitdrukkelijk vraag om er meerdere te kiezen", zegt Jean-Pierre Verhaeghe, voorzitter van het Lokaal Overlegplatform (LOP) Gent Basisonderwijs. "Zij kunnen zich samen met de niet-aangemelde kinderen vanaf 12 april inschrijven in de plaatsen die nog vrij zijn."

Tekort

Er zijn op dit moment in de Gentse basisscholen nog 316 plaatsen beschikbaar, verspreid over 33 scholen. Waar er nog plaats is, is te zien op http://meldjeaan.gent.be. "Als alle kinderen die in Gent wonen en nog geen plek kregen zich effectief inschrijven, is er een tekort van 40 plaatsen", zegt Decruynaere. "Maar dat is een theoretisch tekort want de ervaring leert dat er nog verschuivingen volgen. We kijken waar tegen september 2016 nog extra plekken ingericht kunnen worden."